Another Shade Of Grey

Zadnje dni, tedne, mesece, leta (?!) je ves svet zavit v sivino. Od obzorja do obzorja ista siva. Tako se mi je vsaj zdelo prve dni, ko se je nas nas spustila megla. Potem sem sčasom začel razbirati posamezne odtenke sive in do tega trenutka se jih je nabralo tam okoli 32…. ne, čak… pogled skozi okno ravnokar razbira še “ni šans, da bi lahko danes vsaj posumil, da bi lahko zagledal obris sonca” siva…33 odtenkov sive. Nekateri bolj popularni so:

 • za tako debelo meglo, da bi jo lahko rezal se skriva sonce siva (to je tista malo bolj svetla)
 • tudi če se ful trudiš ne boš brez ure ugotovil kateri del dneva je siva
 • sivkasto sivo siva (osnovna barva)
 • sonce je mislilo, da mu bo uspelo, pa mu ni siva
 • med sivimi bloki skozi okno pisarne siva
 • medtem ko me gledaš so eni na soncu siva (znana tudi kot jebačko siva)
 • Mordor siva
 • razigrano veselo siva (OK, to se zajebavam, priznam, te sive ni)
 • itd…

Megla je tudi lep sociološki demonstrator kako se človekova percepcija sveta lahko spremeni in omeji. Recimo brez novic in avta bi večina živečih v megli sklepala, da se svet konča nekje tam, do kjer nam nese pogled. Kar je nekje med 100m in tik pred koncem povodca na katerem pelješ psa ne sprehod. V tem drugem primeru je pes že v drugi dimenziji :). Bolj kot je ta svet omejen, težje je doumeti in ponotranjiti dejstvo, da je sveta  več kot ga vidimo in poznamo.

Potem je zanimivo tudi kako megla vpliva na percepcijo časa. Megla me spremlja – evo, sploh ne vem od kdaj, zdi pa se mi, da karkoli bom napisal bo to več, kot sem dejansko zavit v sivo. Še 15 dni nazaj sem bil na soncu, vetru in dežju Portugalske, še 8 dni nazaj sem bil z bajkom na soncu Slavnika in še dva dni nazaj sem se sončil v soncu sneženega Kitzsteinhorna 3.000m nad morjem.

Slavnik, sonce, malo burje, bajk in razgled na morje in na Triglav.

Kitzsteinhorn, razgled, sonce, jesenske barve in ostanki prvega snega, ki se mešajo z ledenikom in novim umetnim snegom.

A zdi se, da ti krajši izseki sončne energije zbledijo ob odtenku št. 27 – “tu je bila ves ta čas, ko te ni bilo in bo še naprej ves čas megla” sive in se zlijejo v osnovno sivkasto sivo sivo.

Potem iščem primerno glasbo za tako vzdušje. Recimo Annie Lenox cover od A whiter shade of pale,  bleda in siva sta si kar sorodni pa tudi vzdušje se kar ujame:

In, če nisi čisto alergičen na vse, kar diši po country glasbi, še en komad o eni drugi barvi, ki se v prenesenem pomenu tudi dobro zliva s sivo – Another kind of blue. Aja, pa drgač, če nebi povedal, verjetno polovica itak nebi rekla, da je Slaid country pevec :).

Ko smo ravno pri odtenkih.

Kitzsteinhorn In Odtenki Modre

In tako smo šli v soboto napolnit baterije naših fotocelic in osvežit spomin na svet v barvah bolj živahnih od 33 odtenkov sive. Čeprav je surfanje kul in so valovi takšna zanimiva, ne čisto enostavno dojemljiva in lepa igra narave je to vseeno le “pojav” na morju. Ko razmišljam o lepoti narave pa ga ni čez zimske gore v jutranjem soncu. Sneg pobeli in prekrije vse ostale barve, zgladi ostre robove, ustvari mehke flow linije in naredi svet lepši kot je. Čist in nedolžen. Mraz pobere vse vlago iz zraka in naredi razgled na ta svet kristalno jasen. Nizko zimsko sonce ustvari dolge sence in lepe kontraste.  Kot sharpen in contrast efekta… ja, zimska narava je, kot bi živel v v Photoshopu obdelani fotki.

Ahm…ja, enkrat bo treba obdelat še surfanje vs. bordanje :).

Potem se stvari še tako fajn iztečejo, da dvakrat ujameš vlakec čez Tauerntunnel za 1 minuto, se naješ germknedlov mit vanilijenzos und rorcukr, spiš z vonjem po hlevu, imaš iz balkona razgled na celo Zell am See dolino, podnevi na sonce brez oblaka in ponoči na milijarde zvezd, furaš suh jesenski sneg na ledeniku zastonj (hvala Kitzsteinhorn) in spoznaš par odtenkov modre kot so npr:

 • si 3000m visoko in gledaš v vesolje temno modra,
 • 10 minut nazaj je bil tu še majhen oblak ampak se je posušil in izginil modra,
 • asti mal premal oblečen in te zebe modra in
 • ful popularna electric modra.

In ko je zravn še fajn družba… pol si misliš, pa kaj jamram zarad megle.

Dokler se par km pred Karavanškim tunelom ne začnejo prikazovat prvi odtenki “nisi mislil, da boš tako kmalu v megli” sive. Ah ja… Kitzsteinhorn video:

5 thoughts on “Another Shade Of Grey

 1. Alja Farkaš says:

  oh, ti poet, ti :D kok si pa tole lepo spisal…

 2. klemzi says:

  povej to mojmu profesorju za slovenščino v SŠ haha

 3. Alja Farkaš says:

  vsi mamo bolj ko ne slabe izkušnje s prfoksi slovenščine :)

 4. Alja Farkaš says:

  “drugace obstaja tudi avtovhtona ljubljansko siva ki ni omenjena in se pojavlja le na obmocju osrednje slovenije natancnejse ljubljane” by Matej ;)

 5. klemzi says:

  vidm da je več poznavalcev :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: